Informacije o avio kartama

Opšti uslovi avio karte koju ste rezervisali zavise od Avio Kompanije i tarife.

Po pravilima Avio Kompanija imena se ne mogu menjati, prezime i ime mora biti isto kao u pasošu, rezervacioni sistem nema slova š, ?, ?, ?, ž, ta slova zamenjuju slova s, d, c, z.

Penali za promenu datuma Vaše karte nisu konstantni i takođe zavise od uslova tarife ali i raspolozivosti mesta, oni mogu biti besplatni, ali i vrlo visoki, ponekad dosta skuplji od karte koju ste kupili.

Što se tiče refundacije, ukoliko želite da otkažete svoje putovanje, a kartu ste kupili, sredstva koja Vam se mogu refundirati zavise od uslova tarife i ona mogu varirati, u najgorem slučaju postoji mogućnost da Vam se ne vrati ništa, u najboljem slučaju ceo iznos.

Naš savet je da se detaljno raspitate o uslovima pre kupovine Vaše karte kod naših operatera.

Ručni (kabinski) prtljag

Dozvoljenu količinu, veličinu i težinu ručnog prtljaga koji putnik unosi u avion određuje svaka avio-kompanija posebno.

Težina i dimenzije ručnog prtljaga su ograničene i obično je maksimalna težina u rasponu od 5 do 10 kg, a zbir širine, visine i dužine ne sme da prelazi 115 cm.

Najbolje je da se prilikom kupovine avio-karte detaljnije raspitate o dozvoljenoj težini i veličini ručnog prtljaga.

Zabranjeni predmeti u avionu

Vatreno oružje svih vrsta: kao što su pištolji, revolveri, puške sačmare, igrračke pištolji, replike i imitacije.

Uređaji za omamljivanje: biber sprej,šok pištolji, pistolji za strujni udar , itd.

Predmeti sa oštrim vrhom: noževi,mačevi,srafcigeri,predmeti sa duzinom ostrice preko 3cm

Alat: busilice,burgije,turpije…

Tupi predmeti: štapovi,palice,pajseri,šipke,itd..

Ekslpozivi i zapaljive materije: bombe,plin,deketkori,municija,kapisle,patroni.

Izgubljeni prtljag

U slučaju da Vaš prtljag nije stigao, najbolje je da se putnik sa avionskom kartom i nalepnicom koja se nalazi na Vašem boarding pass-u odmah obrati Službi traganja za prtljagom na šalteru Lost & Found. Takođe, vrlo je bitno da Vaš boarding pass sačuvate do kraja putovanja.

Procedura nakon prijave nedolaska Vašeg prtljaga je sledeća: služba traganja za prtljagom (Lost & Found) otvara zapisnik o neprispeću prtljaga i vrši elektronsko praćenje i traganje za prtljagom i kada se prtljag pronađe u većini slučajeva dostavlja se na adresu koju ste naveli prilikom registracije nestalog prtljaga.

U slučaju prispeća oštećenog prtljaga, ova služba pruža sve usluge prilikom pravljenja zapisnika i pokretanja postupka za obeštećenje kod avio-kompanije.

Služba traganja za prtljagom (Lost & Found) aerodroma Nikola Tesla Beograd pruža usluge traganja za neprispelim prtljagom putnicima svih avio-kompanija, osim putnicima avio-kompanije Air Serbia. Kontakt telefon Službe Lost & Found Aerodroma Nikola Tesla Beograd je: (+381 11) 209 4854, a radno vreme Call centra  od 08:00 d? 15:00 časova i od 18:00  20:00 časova.

Služba SU-PORT vrši traganje za neprispelim prtljagom putnika avio-kompanije Air Serbia. Kontakt telefon Službe SU-PORT : (+381 11) 2676 374.

Vreme čekiranja

Zvanična  informacija koja se primenjuje u avio saobračaju je da je potrebno da budete na aerodromu 1,5 sat pre polaska domaćeg leta, 2 sata pre polaska evropskog međunarodnog leta i 2,5 sata pre polaska interkontinentalnog leta.

 

Ova informacija trpi određenu toleranciju, ali se za sve vrste letova generalno preporučuje da na aerodromu budete minimum 1.5 sat vremena pre poletanja.

Kašnjenje aviona

Ukoliko dođe do kasnjenja aviona prilikom poletanja, a Vi imate aviokartu sa više vezanih letova i ne možete stići na sledeći avion – naš savet Vam je da potražite predstavnika aviokompanije. Aviokompanija u tom slčaju ima obavezu da Vam ponudi alternativu bez posebne naknade: putovanje sledećim letom iste aviokompanije (ako postoji), letove druge aviokompanije i slično.

Vrsimo i uslugu profesionalnih selibi. Takodje ako želite da se selite na drugi kontinet ili Zemlju u Evropi mozete pogledati i uslugu selidbe Avionom